LONDÝN: Paul Cézanne, templáři a anglický středověk 15.02. - 18.02.2023

london

LONDÝN: Paul Cézanne, templáři a anglický středověk 15.02. - 18.02.2023

Letecký zájezd do Londýna je zaměřen na podrobné seznámení s poklady Národní galerie a Britského muzea, které vedle Metropolitního muzea v New Yorku a pařížského Louvre náleží k nejslavnějším muzeím výtvarného umění na světě. Program bude koncipován tak, aby se každý den spojila  návštěva muzeí s aktuálními výstavami a s prohlídkou vlastního města, jeho historických staveb i nové moderní architektury. Navštívíte velkou výstavu Paula Cézanna v Tate Modern Gallery a také se speciálně zaměříme na templářské památky v Londýně. 
SLUŽBY Kapacita Cena
cena za osobu Obsazeno 17990 Kč
PŘÍPLATKY Kapacita Cena
1-lůžkový pokoj Obsazeno 6990 Kč
vstupenky výstava Cezanne Obsazeno 700 Kč
vstupenky výstava Cezanne / osoba starší 60 let Obsazeno 650 Kč
komplexní pojištění Obsazeno 360 Kč
zavazadlo k odbavení (23 Kg) Obsazeno 990 Kč
Skupinový transfer Obsazeno 990 Kč

POPIS ZÁJEZDU

Velká výstava Paula Cézanna v galerii Tate Modern představuje to nejlepší, co vytvořil slavný malíř, který bává nazýván otcem moderního umění. Ve svých obrazech zrušil tradiční perspektivu, maloval barevné stíny a tvary podřizoval základním geometrickým tvarům. Tím vším otevřel cestu umělcům jako byl Picasso nebo Braque. Rozsáhlou expozici Cézannova díla připravily dvě vynikající instituce: anglická Tate Modern a americký Art Institute of Chicago. Po dlouhé době mají diváci unikátní příležitost poznat Cézannovo dílo a jeho odkaz na vybraných ukázkách. Najdeme tam jeho "černé obrazy" ze samých počátků, krajiny a zátiší vrcholného období a četné portréty jeho přátel a manželky. Obrazy doplňují obdivuhodné akvarely. Zápůjčky jsou ze všech významných světových sbírek.

Speciální umělecko-historickým tématem zájezdu bude věnováno templářům a středověké architektuře Londýna. Templáři ve 12. a 13. století postavili v samém centru města úžasný patrový chrám, který svým kruhovým půdorysem měl připomínat Boží hrob v Jeruzalémě. V kostele se zachovaly unikátní náhrobky templářských rytířů. Jde o nejvýznamnější památku templářské architektury a sochařství v Evropě a především prohlídka gotického Westminsterského opatství nám ukáže, jak templáře ovlivnila i tehdejší anglická architektura. Tuto část exkurze připravil speciálně Dr. Peter Kováč, odborník na románské a gotické umění, autor knih ze série Stavitelé katedrál.

PROGRAM ZÁJEZDU

1. den: Templáři v Londýně a nová expozice slavné Courtauld Gallery 
Dopoledne odlet z Prahy a přílet do Londýna. Transfer z letiště do hotelu s využitím veřejné dopravy (metro). Ubytování v hotelu a odjezd do středu města k TEMPLU čili templářskému chrámu - důkladná prohlídka této jedinečné středověké památky. Poté návštěva nedaleké The Courtauld Gallery se sbírkou obrazů od středověku po 20. století. Ceněná je především kolekce impresionistů a postimpresionistů s mistrovskými díly Maneta, Degase, Moneta, van Gogha, Cézanna, Gauguina, Celníka Rousseaua, Serata, Renoira nebo Modiglianiho. Ze starého umění zaujme především Robert Campin, van Dyck, Pieter Breughel a Rubes, Galerie byla dlouho uzavřená, nyní je znovu otevřena po rozsáhlé rekonstrukci. Noc v hotelu.

2. den: Britské Muzeum: Umělecké a archeologické poklady starověku a raného středověku + Výstava Hieroglyfy
Po snídani dopoledne Britské muzeum - prohlídka největší kolekce starověkého umění v Evropě: umění starověkého Egypta, tvorba Sumerů, Babyloňanů, Peršanů a Asyřanů (slavné reliéfy zobrazující zápasy králů se lvy z asyrských paláců), Elginovy mramory - sochy a reliéfy z athénského Parthenónu a Erechtheionu (nejzachovalejší a nejcennější ukázka klasického řeckého sochařství z 5. století před n. l.), helénistické antické sochařství, poklad ze Sutton Hoo z doby stěhování národů, Lewisova souprava raně středověkých šachových figurek z mrožího klu a kosti z 12. století, Rosettská deska - několikajazyčná nápisová deska, která posloužila k rozluštění egyptských hieroglyfů, kolosální socha egyptského faraóna Amenhotepa III a Ramesse II., Mausoleum z Halikarnassu- stavba považovaná za jeden z divů starověkého světa, sochy z chrámu bohyně Artemis v Efesu. Ve středověké části se soustředíme i na památky souvisejícími s templářskými rytíři (relikviář Kristovy trnové koruny a pašijových ostatků). Možnost individuální prohlídky výstavy HIEROGLYFY čili odemykání starého Egypta, která představí jedinečný výběr archeologických unikátů z mnoha významných egyptologických sbírek celého světa. Pozdě odpoledne historických staveb i nové moderní architektury v oblasti City (až k Tower Brigge a hradu Tower, mj. tzv. Sexi okurka architekta Normana Fostera a komplex pojišťovny Lloyd´s od architekta Richarda Rogerse). Nocleh v hotelu.

3. den: Výstava Paula Cézanna a Národní Galerie s poklady Evropského malířství od renesance k postimpresionismu
Po anglické snídani prohlídka velké výstavy Paula Cézanna v galerii Tate Modern. Odpoledne přesun na Trafalgarské náměstí, kostel St. Martin in the Fields (nejslavnější stavba barokního klasicismu v Anglii I. Jones), Picadilly Circus (architekt J. Nash, jeden z architektonických symbolů Londýna), Čínská čtvrť v oblasti Soho s možností pochutnat si v některé z restaurací na čínské kachně. Poté návštěva Národní galerie (v pátek je tato galerie otevřena do 21.00 hodin): prohlídka mistrů umění 15.-19. století bude kurzem dějin evropského malířství doby gotiky, renesance, baroka, impresionismu a postimpresionismu. Především se naše pozornost bude soustředit na tato mistrovská díla: Wiltonský diptych (gotika), Masaccio a Masolino (Madona), Ucello (Bitva u San Romano), Botticelli (Venuše a Mars), Piero della Francesca (Křest Krista a Narození Krista), Leonardo da Vinci (Madona ve skalách a kresba ke sv. Anně), Michelangelo (Kladení do hrobu), Rafael (portrét Julia II.), Tizian (Bakchus a Adriana), Rembrandt (Koupající se žena, portréty), van Dyck (Karel I. na koni), Dürer (portrét otce), Jan van Eyck (Sňatek Arnolfinů), Bosch (Korunování trním), Brueghel (Klanění králů), Caravaggio (Večeře v Emauzích), Velázquez (Venuše), Watteau (Stupnice lásky), dále mistrovká díla Cézanna, Moneta, Maneta, Courbeta, Degase a Seurata. Nocleh v hotelu.

4. den: Westminsterské opatství - Skvost Anglické Katedrální Gotiky
Po snídani dopoledne Westminsterské opatství - skvost anglické katedrální gotiky, vrcholně gotická část je ze 13. století, nejvýchodnější část je pozdně gotická, průčelí je barokní gotika. Místo královských pohřbů a korunovací, autentické středověké vybavení (raritou je velký portrét krále Richarda II., který na konci 14. století namaloval český gotický malíř!). Nedaleký neogotický parlament - Westminsterský palác - architekti Charles Barry a Augustus Welby Pugin. Pro zájemce možnost návštěvy nedaleké Tate Gallery - Tate Britain se sbírkou britského umění 16. až 19. století, včetně nové přístavby od architekta Jamese Stirlinga pro umístění rozsáhlou kolekce obrazů J. Turnera, velkého předchůdce francouzských impresionistů. Alternativní program: Royal Academy of Arts jedna z nejvýznamnějších institucí svého druhu na světě s výstavou SPAIN AND HISPANIC WORLD, která představuje málo známé, ale úžasné sbírky Hispanic Society Museum s obrazy Velázqueze, El Greca, Zurbarána a Goyi. Odpoledne návrat do hotelu a transfer veřejnou dopravou (metro) na letiště. Přílet do prahy ve večerních hodinách.

ZÁKLADNÍ CENA ZAHRNUJE

  • leteckou dopravu Praha - Londýn - Praha
  • příruční zavazadlo (max 56×45×25 cm, max. 23 kg)
  • 3x nocleh v hotelu
  • 3x snídaně
  • služby průvodce

ZÁKLADNÍ CENA NEZAHRNUJE

  • komplexní pojištění
  • zavazadlo k odbavení (23 kg)
  • místní dopravu
  • vstupy do objektů
  • místní poplatek

POZNÁMKY

Letecký zájezd pořádá cestovní kancelář SLAN tour ve spolupráci s uměleckohistorickou agenturou PETER KOVÁČ a s Klubem přátel Stavitelů katedrál, což je klub čtenářů knih PhDr. Petera Kováče.


Orientační vstupné:

Britské muzeum - zdarma

Národní galerie - zdarma

Tate gallery - zdarma

Westminster Abbey  - ₤ 23  


Městská doprava

V Londýně můžete cestovat následujícími dopravními prostředky:

  • Metrem
  • DLR (nadzemní linka metra)
  • Autobusem

FOTOGALERIE

CK SLAN tour

SLAN tour jedním z nejstarších českých cestovních kanceláří - byla založena již v roce 1990 a od prvních dnů existence se zaměřuje na zájezdy za poznáním do zemí celého světa. Dlouhodobě se také zaměřujeme na poznávací zájezdy do netradičních destinací především v Asii a Jižní Americe.
Již od svého vzniku se také zaměřujeme na klasické pobytové zájezdy - katalog Dovolená u moře obsahuje pobyty a zájezdy do Chorvatska, Francie, Itálie a Španělska.
Od roku 1995, kdy se speciálně věnujeme zájezdům za sportem, využilo služeb CK SLAN tour více než 20.000 sportovních fanoušků, převážně z České republiky, ale také ze Slovenska, Švédska, Itálie, Německa, Maďarska, Polska i dalších zemí.
KONTAKTY CK SLAN TOUR:
  • tel.: (+ 420) 312522702
  • mob.: (+ 420) 604255018
  • e-mail: info@slantour.cz
  • web: www.slantour.cz

Skotsko

Skotsko je jednou ze čtyř zemí konstituční monarchie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, která se nachází v severní části ostrova Velká Británie. Skotsko nabízí řadu zajímavostí, ať již středověké hrady a katedrály, megalitické památky, krásné přírodní scenérie, nebo skvělou Whisky.
Mezi nejzajímavější místa, které byste rozhodně při svých návštěvách neměli vynechat patří hlavní město Edinbourgh, nejkrásnější údolí ve Skotsku Glencoe, souostroví Orkneje, jezera Loch Ness či Loch Lomond, kaple Rosslyn či zámky Iveraray Castle a Glamis Castle.
SKOTSKO - ZÁKLADNÍ INFORMACE:
  • Rozloha: 78,772 km2
  • Počet obyvatel: 5,2 miliónu
  • Hlavní město: Edinburgh (420,000 obyvatel)
  • Národnosti: Keltové, Anglo-Sasové
  • Jazyk: Angličtina(úřední), Keltština
  • Hlava Státu: Queen Elizabeth II